keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Jade-buddhan temppelissä

 
Auringon paiste, keväinen sunnuntai eikä koulusta tai arkipäivien ruuhkametroista tietoakaan. Pieni hengellistyminen ei ole koskaan pahitteeksi, varsinkaan viikonlopun rientojen jälkeen, eli ei muutakuin etsimään valaistumista ja välttämään karman lakia!

Shanghain temppelit ovat hienoja päiväkäyntikohteita. Useimmat niistä sijaitsevat pienempien ja syrjäisempien katujen äärellä, joten temppelille menevän kadun nimi on hyvä pistää muistiin. Sisäänpääsymaksut ovat 10-50 renminbiä. Temppelien lahjatavaramyymälöistä löytyy muun muassa koruja, veistoksia ja maalauksia. 

Temppelit ovat suosittuja vierailukohteita ja ne löytyvät helposti kaupungin kartasta. Sunnuntaisin pääsee seuraamaan munkkien uskonnonharjoituksia ja arkiaamuisin taas nauttimaan hiljaisesta tunnelmasta. 

Jade-buddhan temppeli on vuonna 1882 rakennettu Shanghain kuuluisin buddhalainen temppeli. Nimensä temppeli on saanut kahdesta jadesta veistetystä buddhan patsaasta, joista toinen on lähes kahden metrin korkuinen. Patsaat tuotiin Burmasta Kiinaan ja temppeli rakentui vuotta myöhemmin niiden ympärille.

Jade-buddhan temppelin pääpiha.

Kolikoiden heittäminen rakennelmien sisään sanotaan tuovan hyvää onnea.






Ilman viittaa ja ajeltua päätä, en välttämättä olisi tunnistanut munkkeja. Niin iloisesti he hymyilivät ja näpräsivät kännyköitänsä. Valokuvaaminen on yleensä sallittua, mutta kannattaa edes elehtimällä kysyä lupa, mikäli haluaa valokuvata munkkeja.
































 
Munkkeja asuu temppelissä noin 70:tä.

Temppelin päähalli, jossa on kolme kultaista Buddhaa.

Temppelissä on paljon oppaita, jotka tulevat juttelemaan heti sisääntullessa. Pienen kierroksen jälkeen matka päättyy lahjatavaramyymälään. Oppaat ovat ystävällisiä ja kertovat mielenkiintoisia asioita, mutta heidän tarkoituksensa on myydä lahjatavaroita. Kiersimme ystävieni kanssa oppaan kera ja matkaan tarttui onnea tuovia pieniä patsaita. 


Eihän näitä hymynaamoja voi vastustaa!
 
Nauravan Buddhan esikuva oli hyväsydäminen munkki. Hiero vatsaa jos toivot onnea, kädessä olevaa kippoa jos kukkarossa on vain pari kolikkoa ja lapsen päätä toivoessasi perheenlisäystä.

Temppelin kiertämiseen riittää pari tuntia. Aivan loppupäässä on pieni lammikko, jossa vilisee värikkäitä kaloja ja niitä ihastelevia ihmisiä.
 






































Itselläni on reilusti aikaa kiertää eri temppeleitä. Lyhyellä lomamatkalla yhdessä temppelissä vierailu riittää antamaan hyvän käsityksen siitä, millainen tunnelma Shanghain temppeleissä on. Jos aikaa ja kiinnostusta riittää, kannattaa vierailalla Kungfutsen ja Longhua temppelissä. 

Zàijiàn,
Pauliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti