keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Paikallista elämää

Olen nyt viettänyt lähes kaksi kuukautta Kiinassa ja pistänyt merkille muutamia tyypillisiä asioita, joihin törmää kadulla tallatessa. Useimmat asiat huvittaa ja laittaa vain miettimään, miten jokin epänormaali asia on täysin normaalia muualla.

1. Lasten reikähousut

Ensimmäisinä viikkoinani Kiinassa ajattelin lapsilla olevan housut rikki ja siksi paljaat peput vilkkuvat housujen haaroista. Reikä lasten housujen haaroissa onkin sitä varten, että lapset voivat kätevästi kulkea ilman vaippoja ja tehdä tarpeensa sinne missä sattuu olemaan. Kannatan reikähousuja, koska sillä tavalla edes pieni määrä jätettä jää syntymättä. Suosittelen kuitenkin väistämään sitä veden näköistä lätäkköä, varsinkin sisätiloissa.

 
2. Torkkuminen

Kiinalaiset ovat ahkeria ja kiireisiä, ainakin Shanghaissa. Ihmisiä näkee torkkuvan missä tahansa ja mihin aikaan tahansa. Penkeillä nukkuvat ihmiset lounasaikaan on tuttu näky. Olen saanut hyvät naurut esimerkiksi vartijasta, joka nukkui vaatekaupan penkillä ja opiskelijoista, jotka ottavat pitkiä päiväunia kirjastossa tai vaikka McDonaldsissa.
Kysyin asiasta yhdeltä opettajaltani ja hän kertoi, kuinka yöunia lykätään kiireen takia ja siksi ihmiset käyttävät pienet hetket hyväkseen painamalla silmät kiinni.

Päivätorkut.
 
3. Mateleminen

Olen lyhyt, enkä omista kahden metrin säihkysääriä, joilla harppoa pitkiä askelia. Silti ohitan kadulla jokaisen paikallisen kävelijän. Miten nämä ihmiset kerkeävät paikasta toiseen metrin tunnissa etenevällä tahdilla? Ainoa paikka, jossa oma vauhti ei aina yllä paikallisten vauhtiin, on metro. Kun kyse on metroon menemisestä tai metrosta poistumisesta, ihmiset saavat jonkin ihmeellisen energiapistoksen, eikä siinä auta muuta kuin olla muita nopeampi.

 
4. Pariskunnat

Luulin kiinalaisten olevan pidättyväistä ja tunteensa piilottavaa kansaa. Jälleen kerran olen päässyt muuttamaan oman pääni sisällä olevia stereotypioita. Kaduilla ja virastoissa saatetaan riidellä kovaäänisesti, jos on aihetta ja myös ympärillä olevien ihmisten mielipiteitä voidaan kysyä riidan aiheesta. Oma suosikkini on pariskunnat. Pariskunnat roikkuvat toisissansa samaan tyyliin, kuin suomalaiset lauantai öisin kello 4 matkallaan taksijonoon.

5. Pyjamassa käveleminen

Täällä ei näe monesti samalla tavalla pukeutuneita ihmisiä ja monet paikallisten asuvalinnoista saa hymyn huulille. Paras yhtenäinen pukeutumistrendi jonka olen bongannut on ehdottomasti flanellinen pyjama yöasu. Aikuisilla ihmisillä, kaupungilla, postissa, kaupassa. Enkä edes liioittele.

6. Liikenne

Aasian liikenne on mitä on. Se on nopeatempoista, vaarallista eikä liikennevalojen väriin kannata luottaa. Varsinkin skoottereilla on omat sääntönsä ja yleensä yhden skootterin kyydissä on ainakin kaksi tai kolme ihmistä. Isoimmalla ajoneuvolla on aina etuoikeus ja jalankulkija väistää. Liikenne onkin määritelty Shanghain vaarallisimmaksi asiaksi. En syvenny siihen sen suuremmin, mutta yhden asian voisi tuoda myös Suomen markkinoille. Nimittäin skootterien ja mopojen ohjaustankoihin kiinnitettävät ajohanskat/kädenlämmittimet. Niitä voisi verrata vanhan ajan puhveihin, jotka on vain kiinnitetty teipillä ohjaustankoon. Kätevää, eikä tarvitse erillisiä ajohanskoja!

7. Pakkaukset

Kaupoista löytyy hyllykaupalla ruokaa ja päivittäistavaroita, jotka ovat pakattu yksittäispakkauksiin aina vessapaperirullista nakkimakkaroihin. Pakkaustavasta syntyy todella paljon roskaa, mutta ilmankosteuden ollessa suuri, monet ruuat pysyvät pidempään syötävinä.

8. Yökerhojen narikat

Kun tavaroita jättää narikkaan, kannattaa sinne jättää vain sellaista, minkä hukkuminen ei tuota sen suurempaa surua. Narikat ovat pieniä koppeja, joissa on takkikoukkuje muutamille kymmenille takeille. Loput takit heitetään pussiin ja kasaan narikan lattialle tai hyllyille. Narikkalaput loppuvat nopeasti ja sen jälkeen irtonaisia takkeja tarjotaan sille, joka sen huolii.

9. Sekalaista

Röyhtäily, kaasujen päästeleminen, sylkeminen ja ruuan äänekäs syöminen on normaalia. Miehillä näkee pitkiä pikkurillin kynsiä, jonka olen kuullut tuovan onnea ja olevan kätevä korvia kaivettaessa. En tiedä mikä pitää paikkansa vai onko kynsien leikkaaminen vain liian työlästä.

 

Zàijiàn!

Pauliina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti